Nagel- en huid aandoeningen

Schimmelnagels
Een schimmelinfectie in een teennagel is beter bekend als de zogenaamde ‘kalknagel’. Aangetaste nagels zijn/ worden dikker, geel en soms bros en kunnen gemakkelijk afbreken. De behandeling van een schimmelnagel is vaak erg moeizaam, maar zeker de moeite waard. Omdat de schimmel moet uitgroeien, is de behandeling langdurig. Ondersteunende pedicurebehandelingen zijn daarbij van groot belang, omdat het dunner maken van de dikke en soms pijnlijke nagels het herstel bevordert.

Ingroeiende nagels
Dit zijn nagels die neiging hebben om door de huid te prikken, maar doen dat nog net niet. Ze drukken tegen de huid en veroorzaken pijn bij het lopen, maar er is nog geen sprake van een ontsteking. Ingroeiende nagels ontstaan vaak door verkeerd knippen, smalle schoenen, strakke kousen of sokken, een afwijkende nagelvorm of een combinatie van factoren.

Ingegroeide nagels
Als een nagel wèl door de huid heen prikt dan wordt de teen dik en rood, voelt warm aan en lopen gaat niet echt gemakkelijk meer. Vaak ontstaat er ook pusvorming. Wanneer er sprake is van 1 of meer van deze ontstekingsverschijnselen is het verstandig om eerst naar de huisarts te gaan. Als de ontsteking over is, kunnen wij verder gaan met behandelen en de nagelgroei in goede banen leiden. Waar nodig maken we gebruik van nagelbeugels.    

Traumanagels
Een traumanagel kan door verschillende oorzaken ontstaan. Denk aan een beschadiging van de nagel (blauwe nagels), te kort knippen, verwijderen van de nagel d.m.v. chirurgische ingreep bij een ingegroeide nagel. Kenmerkend is de verstoorde groei waardoor een nagel vaak verdikt en / of niet goed kan uitgroeien en  problemen ontstaan. Gevolg is dan dat de nagel ingroeit  of verdikt. In één of meerdere behandelingen wordt een goede uitgroei bevordert. Waar nodig maken we gebruik van prothesenagels.   

Hoornnagels 
Een hoornnagel is een verdikte  - soms pijnlijke - nagel waarbij verschillende lagen over elkaar heen groeien. De nagel vertoont meestal geelachtige tot bruine verkleuringen. Deze nogal vaak voorkomende aandoening is niet besmettelijk. Oorzaken kunnen liggen in een trauma (een letsel opgelopen aan de teen), ouderdom of te krappe schoenen. Deze nagel wordt nogal eens verward met een schimmelnagel (kalknagel), maar is dat niet.


Huidaandoeningen
Overmatig eelt

Eelt is een plaatselijke verdikking van de huid die ontstaat op plekken waar wrijving en/of druk optreedt door verkeerde schoenen en/of door standsafwijkingen aan de voet of tenen. Het is een beschermlaagje dat voorkomt dat de huid beschadigd raakt. Een dunne eeltlaag op de voeten is dus heel normaal en hoeft niet persé verwijderd te worden. Pas wanneer de eeltlaag te dik wordt moet deze verwijderd worden om te voorkomen dat de eeltlaag gaat barsten en kloven vormt. Ook hele dikke eeltlagen kunnen goed en pijnloos verwijderd worden.

Eeltkloven
Kloven komen vaak voor aan de hielen. Ze zijn meestal niet pijnlijk, maar het is geen mooi gezicht. Kloven zijn meestal een gevolg van uitdroging. Een droge huid is minder elastisch waardoor de huid bij belasting niet soepel kan meebuigen. Hierdoor barst de huid en ontstaan er kloven. Ook het veelvuldig dragen van slippers bevordert het ontstaan van kloven. Bij veel staan of lopen kunnen kloven in de voeten dieper worden en gaan bloeden. In dit stadium zijn kloven behoorlijk pijnlijk.   

Likdoorns
Een likdoorn wordt ook wel eksteroog genoemd. Het is een pijnlijke aandoening en ontstaat door druk en/of wrijving op de huid waardoor eelt wordt gevormd dat puntvormig naar binnen wordt gedrukt. Likdoorns komen meestal voor op de voetzool de bovenzijde en voorzijde van de tenen en tussen de vierde en vijfde teen.